Földgáz - A környezetkímélő energia forrása

Konvektorok

Bár ma már az újonnan létesített vagy felújított fűtési rendszerek között elenyésző a konvektorok aránya, országszerte milliószámra található még ilyen vezetékes vagy PB-gázról üzemelő egyedi fűtőkészülék. Nem véletlen: beszerelése egyszerű, kis felfordulással jár, beüzemelési költsége minimális. Mellette szólt korábban, hogy az ún. parapetes, másnéven turbós változat égéstermékének kivezetése a homlokzati falakon azok számára is könnyen elérhetővé tette a gázfűtést, akik házához nem tartozott a füstgáz elvezetésére alkalmas kémény.

Ma már más a helyzet, új parapetes konvektor telepítésére engedélyt szerezni gyakorlatilag szinte lehetetlen: ha a megszigorodott országos szabályozás esetleg engedne is kiskaput (nem sok van), a helyi önkormányzatok rendeletei ezeket is bezárják nagy valószínűséggel. Szerencsére a már említett gázprogram idején a kis falusi házakba, amelyeket gazdaságtalan lenne központi fűtéssel ellátni, idejében bekerültek még a konvektorok, többnyire kettő: egy a szobába, egy a konyhába. (Az új előírások természetesen a zárt égésterű kazánok forgalmát is erősen visszavetették.) Vannak persze kéményes füstgáz-elvezetésű konvektorok is, de ezekre csekély az igény: ahol kémény van, a központi fűtés tűnik ideális megoldásnak.

Pedig kisebb családi házak, hétvégi házak, lakások, üzletek, irodák fűtésére nem rossz választás a gázkonvektor. Német gázszolgáltatók vizsgálatai szerint átlag hatásfoka a legtöbb esetben eléri a gázüzemű központi fűtésekét. Ennek oka elsősorban az, hogy a gázkazánok nem a fűtendő helyiségben helyezkednek el, így hőleadásuk veszteséges (a pincét vagy kazánházat is fűtik). Ugyancsak némi hőkáló keletkezik a fűtéscsöveknél. A gázkonvektoros fűtés esetén a gyakorlatban is megvalósítható, hogy csak a pillanatnyilag használt helyiségeket melegítik a használati hőmérsékletre.

A gázkonvektorok előírt hatásfoka a szabványok által meghatározottan 82-90 százalék, ez a tartomány nem sokban marad el a gázkazánokra előírt értékektől.

Tény, hogy esztétikai szempontból a homlokzati füstgázkivezetések kifogásolhatók, a közismerten elnagyolt formatervezésű, több évtizedes modellek sem nyertek soha dizájndíjat; de a mai konvektorválasztékban már találunk egészen egyedi kivitelűeket is: ilyen például a kandallót utánzó, üveghomlokzatú látványkonvektor. Nagy előnye még a konvektoros fűtési módnak, hogy nem fagyveszélyes.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12